Digitale Fotografie Vakantie

Nikon D7000 test

Stacks Image 3
Nikon D7000, mijn favoriet rond het jaar 2011
Patrick Mollema
Op crop size gebied is het stuivertje wisselen. Waar een tijd lang de Canon 7D de beste crop beeldsensor camera was naar mijn idee, is die rol nu overgenomen door de Nikon D-7000. Wat een beest van een camera. Een geweldenaar. Ik kan niet anders zeggen. Canon liep al een beetje achter op Nikon qua technologische ontwikkelingen, maar nu wordt het gat wel erg groot. In ieder geval ten opzichte van de Nikon D-7000 en ook de D-5100.

Eerder heb ik geschreven dat ik de D-7000 durf ik op een aantal punten te vergelijken met de veel duurdere Nikon D-700. Deze test heb ik inmiddels herschreven omdat de Nikon D-7000 nog veel beter is dan ik eerst al op deze pagina heb beschreven. Inmiddels weet ik dus nog beter hoe goed de D-7000 in werkelijkheid is. Het is nergens te lezen, in geen enkel ander tijdschrift of website. Waarom niet. Ja, dat vraag ik me ook af. Misschien omdat de testende personen te weinig zelf fotograferen of teveel wetenschappelijk aangelegd zijn. Ik weet het niet, maar de volgende functie lees ik nergens in geen enkele test terug.

Al langer ben ik zeer lovend over de Active D-lighting functie van de Nikon camera's. Ze werken niet precies gelijk bij alle Nikon camera's en dat is wel eens jammer. Active D-lighting werkt als volgt;

Iedereen, maar dan ook iedereen leer ik om je hoge lichten binnen het histogram te houden. Met andere woorden geen hoge lichten laten uitbijten. En uitbijten betekent dat ze niet meer doortekend zijn. Dat is een desastreus slechte belichting. Dan wil het nog wel eens gebeuren dat de rest van de foto te donker wordt. Bij Nikon camera's kun je dit oplossen door gebruik te maken van Active D-lighting. Een functie in je camera die de zwarte (donkere delen) in je foto lichter maakt, wat minder zwaar en zwart, maar wel je hoge lichten ongemoeid laat. Dit laatste is erg belangrijk. Want daar heb je juist zo je best voor gedaan om die doortekend te krijgen dus daar moet de Active D-Lighting vanaf blijven. De meeste Nikon camera's doen dat inmiddels. Heb je geen Nikon dan is er nog niet echt een man overboord want dan kun je ook oplossen in ieder fotobewerking pakket door middel van de functie schaduw/hooglichten. Contrast problemen oplossen in de camera is echter altijd beter. Achteraf verbeteren is mogelijk maar eigenlijk een stap te laat. In de camera aanpassen geniet de voorkeur.

Tot de komst van de Nikon D-7000 kon je op Nikon camera's alleen Active D-lighting inschakelen. Dus je foto's kon je tijdens de opname aanpassen door de Active D Lighting in te schakelen. En zo de zwarte delen met de standen laag, middel of hoog extra oplichten. Zo werkt het bijvoorbeeld op een camera als de D-700.
Stacks Image 142
De enige echte verbetering die ik heb kunnen vinden is bij het draaiwiel aan de bovenkant. Die wil op de D7000 nog wel eens per ongeluk verdraaien van M naar A. Dat gaat vrij makkelijk. De weerstand is laag en daardoor kan dat wieltje snel van stand verwisselen. Ook de andere standen zoals P en S zitten hierop en nog enkele anderen. Op de D7100 is dit probleem opgelost doordat je eerst in het midden van het wiel een knop moet indrukken voordat je het wieltje van stand kunt verwisselen. Slim? Nee, want dat had eigenlijk al gewoon op de D7000 moeten zitten. Het is niet meer dan een correctie van wat ze bij het vorige model vergeten zijn te ontwerpen.

Verder zijn er nog wat gimmicks ingebouwd. Zoals een verschrikkelijke madurodam nabootsing ( een scene mode) van op een verkeerde manier een tilt shift objectief gebruiken waardoor je Madurodam achtige foto's krijgt. Te gek voor woorden eigenlijk dat verkeerd gebruik van lenzen tot een standaard wordt verheven vastgelegd in een scene mode. Grote nadeel daarbij is dat je ook niets meer aan je belichting kunt aanpassen. Heb je een overbelichte foto dan blijft dit ook zo. Je kunt echt helemaal niets meer aanpassen. Heel vreemd en slordig ontworpen door Nikon. Prutswerk. Wat is het nu voor een moeite om de belichting in een scene mode als deze beschikbaar te maken. Slecht over nagedacht door de mannen in Tokyo. Nu is dit punt niet belangrijk want niet veel mensen zullen het gaan gebruiken. Maar toch... als je iets doet doe het dan goed. Dit is niet des Nikons.
Stacks Image 163
Onder andere met avond fotografie is de D-7000 superieur. Waar je bij andere modellen van Nikon de active D lighting slechts op de lage stand zou kunnen gebruiken om iets te donkere delen in de foto op te lichten, kan dit bij de D-7000 gewoon tot aan de stand extra hoog. Het is fenomenaal hoe Nikon zich ook op dit punt verbeterd heeft. Ruis is gewoon niet te zien in de donkere delen. Ook op dit punt moet bijvoorbeeld een D-700 het afleggen tegen Nikon's nieuwe revolutionaire krachtpatser.

En dus kan ik alleen maar concluderen dat de D-7000 beter is dan een Nikon D-700. Een Crop beeldsensor versus full frame beeld sensor. En het kleine broertje wint op zijn sloffen. Doe mij maar een D-7000. Ik ruil mijn D-700 zo in. En er zijn nog meer verschillen!

De D-700 is ondanks zijn relatief lage resolutie genadeloos voor objectieven die niet echt helemaal goed zijn. Elke tekortkoming wordt zichtbaar gemaakt. Daar heeft de D-7000 veel minder last van. De D-7000 camera maakt gebruikt slechts een gedeelte van de totale beeldcirkel die het objectief kan vastleggen. Alleen het midden gedeelte wordt gebruikt. En daar is ieder objectief het beste.
Andre voordeel is, dat je objectieven en dit geldt voornamelijk voor je langere objectieven opeens weer 1,5 keer zo lang zijn. 200 mm is nu weer 300 mm lang. Zeker met een 70-200mm F/2.8 VR ( eerste versie) is dit weer opeens de fantastische lens die het altijd was. Maar op een D-700 toch een beetje onderuit gaat.

Het ruis niveau is ondanks de 16.1 miljoen pixels lager dan ooit. Het is echt ongelofelijk wat er gebeurd op dit gebied. Nikon blijft een kunstenaar in het rekenen, berekenen en herrekenen van ruis. Iets wat ik al lang roep komt nu steeds dichterbij. De kwaliteitswinst komt op een gegeven moment alleen nog voort uit betere algoritmen. En het lijkt erop dat die tijd is aangebroken. Wie het beste rekent als camera fabrikant bouwt de beste camera's. En even leek het of Canon Nikon weer een beetje kon bijbenen. Maar de komst van de D-7000 geeft iedereen weer genadeloos het nakijken. Dus de race kan weer beginnen. Dus ook Canon bezitters profiteren hier uiteindelijk van. Want Canon moet dit reken- en ruisgat dichten wat ze nu achterlopen op Nikon. Ze kunnen en mogen niet achterblijven.

Het Auto focus systeem is nog beter geworden. En het was al het beste systeem. En het snelste en het meest betrouwbare. Bu maar met liefst 39 scherpstel punten. Dit is ongeëvenaard in de amateur klasse.

Een ander belangrijk punt is het dynamisch bereik wat groter lijkt te zijn geworden. Foto's bijten minder snel uit. Er kan een groter verschil tussen maximaal zwart en wit overbrugt worden. Het is opvallend hoeveel langer foto's niet uitbijten. Belichten is een stuk makkelijker geworden. Dit omdat het dynamisch bereik groter is geworden. Dit is misschien wel de belangrijkste verbetering van de camera. De kleuren zijn ook weer wat genuanceerder geworden in vergelijking met voorgaande Nikon camera's. Dat mocht ook wel, want af en toe vlogen de kleuren de bocht uit.

Qua gevoel en gewicht is de D-7000 exact hetzelfde als de D-90. Dus ook goed voor vrouwen geschikt. Niet te zwaar en toch stevig.

Dit is een enorm belangrijk nieuw model voor de digitale camera markt. Revolutionair zo goed. Dit is voor het iedereen op dit moment de allerbeste camera die je kunt kopen. Beter is er echt niet. Een kaleD-7000 body kost op dit moment (februari 2011) 1025 euro.

De plussen
  • Groter dynamisch bereik
  • Active D-lighting i.c.m. contrast verlaging te gebruiken!
  • Creative lighting system (flitsen met losse flitsers)
  • Ongekend lage beeldruis
  • Autofocus is nog beter geworden

De minnen
  • n.v.t. of ik moet iets verzinnen als te duur?
Resumé:
Ongeveer het beste wat er te koop was destijds nieuw. En toch bevalt het me niet. Ik hou niet van camera's die door marketing worden aangeprezen als beter en nieuwer, maar het niet zijn. Voor veel minder geld kun je beter een tweedehands D7000 kopen. Of nog beter een D7200. Want die was echt een stuk beter.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
8.5
9.0
8.5
8.5
9.0
Beoordeling 8.5